Z. Salt könyvajánlója

2018.02.25

Mikor megérett bennem az elhatározás, hogy kicsit jobban megismerem a magyar kortárs horror, thriller, illetve sci-fi irodalmat is, akkor kitűztem néhány könyvet elolvasásra. Mondjuk mi más életcélja lenne egy regénynek, ha nem az, hogy elolvassák őket. A 2018-as évre előre meghatározott irodalmat szedtem össze, amivel ebben az esztendőben végeznem kell. A felhozatal vegyes, vagyis megtalálhatóak benne magyar és külföldi írók művei is. Elhatároztam, hogy a hazai írók műveiről mindenképpen szeretnék egy ajánlót készíteni az oldalamon. Még akkor is, ha az kevésbé tetszett. Ennek a mozgatórugója, hogy népszerűsítsem a hazai szerzőket és nem mindig az én "zsáneremben" olvasva. Persze próbálok a saját műfajomon belül maradni, ahogy a legutóbbi könyv is mutatja, Veres Attila - Odakint sötétebb című könyvével.

Tulajdonképpen a könyv a sci-fi műfajába sorolható, de szerény véleményem szerint több alkalommal inkább erősebb, horrorhoz hasonló leírások találhatóak benne. Két részre osztható a regény: I. Csontjaiból térkép és II. Lelkéből iránytű. Az egész elbeszélés E/1-es személyben íródott, viszont az első rész jóval hosszabb. Ennek a résznek a különféle fejezetei nincsenek számozva, de mindegyik elején egy kis fejléc található indításként, aminek a valóságtartalmát néha el is hittem. Ez nagyon tetszett.

A főhős Gábor, aki egy telepre utazik, hogy olyan munkakört töltsön be, amitől azt reméli, az élete jobb irányt vesz. Cellofoidákat kell gondoznia. Csak ezen a helyen élnek meg az állatok, akiket rendszeresen lefejnek a kristálytejük miatt. Sok dolgot nem érteni az állatok körül, de Mihály (a telep rutinos tagja) fokozatosan bevezeti a rejtelmekbe a főszereplőt.

Gábor folyton küzd belső bizonytalanságával és szerelme, Rita emlékével. Egyre több dologra derül fény, majd mikor úgy tűnik, hogy kezd unalmas lenni a történet, akkor egy izgalmasabb rész rögtön helyreteszi a kedélyeket. Sokszor érezhető a könyv olvasása közben, hogy rendkívül igényes módon lett megírva, a hasonlatok is mind betaláltak. Szeretem a választékos, igényes szóhasználatot, ami ennél a műnél is magával ragadott. Nagyon jól megírt regényről van szó. Több esetben arra gondoltam, hogy ez hátborzongatóra sikerült. A könyv második részében egy lényegi változás van, de ezt nem mondhatom el, mert megölném a cselekmény lényeget. Számomra itt már kicsit nehezebben érthető a történés, de a végére ez is megszokható.

Külön kiemelkedő, hogy Magyarországon játszódik, és úgy van bemutatva, mintha tényleg a történelmünk része lenne ez a kitalált világ.

Intelligensen felépített sztori és a főszereplő belső érzelmi élete tökéletesen átjön a jól megválasztott szavak tengeréből. Kinyúl felénk csápjaival és magával ragad az élmény. Azt gondolom, hogy akár egy új műfajt is ki lehetne találni ennek a regénynek, tényleg nem mindennapi lett. Ezt is érdemes volt elolvasni, mély benyomást tett rám.