Z. Salt könyvajánlója

2018.01.21

Mason Murray, Visszatérő végzet c. könyvének befejezése után egy kis élménybeszámolóra invitálom a misztikus thriller rajongóit.

Kritika írásánál általában próbálok spoiler-mentes lenni és ez alkalommal sem teszek másképp. Aki szeretné elolvasni a könyvet, annak ajándék, ha nem tudja a fontosabb összefüggéseket, aki meg nem szándékozik (nagy hiba lenne kihagyni, csak jelzem), az nézze át a könyv hátulján található leírást.

Röviden a sztori Russel Sheldon életébe enged bepillantást, aki egy napon kolleganője hullájára bukkan a nő lakásán. Ezután furcsaságok véletlen láncolata fűzi egy izgalmas cselekménysorozattá, amiből kiderül, hogy a véletlennek annyi köze van hozzá, mint nekem az autóversenyzéshez. Később a főhős megmenti egy nő életét, aki tovább kíséri izgalmas útján és a sorsuk egybeforr, ami szintén nem a szerencse számlájára írható. Russelnek különleges képessége van, ami számos alkalommal kisegítette őt a bajból, ezúttal viszont emberére akadt, aki kiveti rá gyilkos szándékú hálóját és mindent megtesz, hogy eltegye a főhőst az útból.

Akár egy jó film nézéséről, akár egy jó könyv olvasásáról legyen szó (vagy bármilyen élményszerző tevékenység végzése) nálam több szempont is felmerül. Pl.: a téma, a felépítés, logikai összefüggések, csavarok, stb. Ezek a bal agyféltekéhez köthető racionális elmém által meghatározott szűrök. Ez egy jó alap, ha olvasok egy könyvet. A döntés mégis a jobb agyféltekémhez fűződik. Tudniillik nálam a legnagyobb fokmérő filmnézés vagy könyvolvasás közben, maga az érzés. Úgy tudnám megfogalmazni, hogy a "bárcsak ne lenne vége" érzés. Biztos ti is tapasztaltátok már, hogy de jó lenne, ha nem lenne vége. Na erről van itt szó! Ennél a műnél pont ez az emóció kerített hatalmába. Ez az élmény sajnos ritka, ezért meg kell becsülni, így tudjuk a jót megkülönböztetni a kevésbé jótól. Persze ez is szubjektív, mint szinte minden.

Ha három szóban kéne összefoglalnom az érzésemet, véleményemet a könyvvel kapcsolatban, akkor ez lenne: "Köszönöm az élményt!"

Remekül van megírva, érezhető, hogy mennyi munka van benne és precizitás, illetve alázat az írás mestersége iránt. Az elején számomra nehezen indul be (bár van benne esemény dögivel), de a végére, ahogyan kell minden szál összeér. Minden a helyére kerül, mintha a kék-sárga bútoráruház szlogenje lenne.

Van benne rengeteg akció, csipetnyi humor, romantika, misztika és egy mokkáskanál kvantum fizika is. Nagyon tetszett a témája. Végig egy belső moziként láttam a papíron leírtakat. Arra gondoltam, ha filmrendező lennék, akkor a forgatókönyvet csak és kizárólag a könyv írója, Mason Murray készíthetné el. Apropó mozi! Ebből a könyvből készült mozi adaptáció tuti siker lenne, ha az író eredeti elképzelései hűen kerülnének a vászonra. A próféta beszéljen belőlem!

Visszatérve a kritikához, summázásként szögezzük le, hogy remek könyv, eredeti ötlettel, kiváló fogalmazással és a téma követőinek (is) kötelező olvasmány.

Egyébként a könyvet volt szerencsém személyes dedikálás után átvenni magától az írótól és abszolút nyitott, jó humorú, segítőkész emberként ismertem meg.

Ez aztán a könyvélmény!

10/9